Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Dagplejens politikker

Herunder kan du læse om de forskellige politikker og procedurer, som vi arbejder ud fra i Dagplejen, fx om sol, kost, sundhed, søvn og tavshedspligt.

Solpolitik

Alle mennesker har brug for det D-vitamin, solen giver os. Det er derfor også vigtigt, at dit barn har mulighed for at lege udendørs, da det giver de bedste muligheder for at optage D-vitamin naturligt.

Derfor skal dit barn medbringe følgende i dagplejen:

  • En god solhat, som beskytter nakke, ører og hals (kasketter er ikke tilstrækkelige)
  • Lange løse trøjer i tyndt og lyst stof
  • Lange lette bukser
  • Eventuelt solcreme (hør din dagplejer ad)

De fleste børn sover til middag i tidsrummet mellem 12 – 15, hvor solens stråler er stærkest. Hvis det ikke er tilfældet, sørger vi selvfølgelig for, at barnet kan opholde sig i skyggen. Når UV-indekset er over 3 i løbet af forår, sommer og efterår, forventer vi, at dit barn er smurt ind i solcreme fra top til tå, når han eller hun ankommer hos dagplejeren om morgenen. Derudover smører dagplejeren efter behov i løbet af dagen.

Der vil altid være koldt vand til rådighed til de varme dage.

Kostpolitik

Dagplejens officielle kostpolitik er under redigering.

Hvis dit barn er allergisk eller skal have specialkost? 
Hvis dit barn skal have specialkost, skal I sammen med læge eller sundhedsplejerske sikre, at barnets kost er ernæringsmæssigt rigtigt sammensat. Det aftales med dagplejeren, hvad I selv skal medbringe, og hvad dagplejeren stiller til rådighed. Skal jeres barn have en kost, som ikke findes i en almindelig husholdning, betragtes det som værende specialkost, som I selv skal medbringe.

Hvad med sukkerpolitikken?
Kager kiks, saftevand og lignende er ikke en del af den daglige kost i dagplejen. Der kan dog tilbydes kage, is eller lignende ved særlige lejligheder.

Sundhed og sygdom

Et sundt miljø og nære relationer er med til at sikre barnets trivsel, læring og udvikling. Derfor vægtes sundhed højt i Dagplejen. Dette er en fælles opgave mellem forældrene og dagplejeren.

Når sygdommen rammer, uanset om det er dit barn eller barnets dagplejer, har vi i Dagplejen nogle faste retningslinjer for proceduren, som du kan læse mere om her.

Når dit barn er syg: Syge børn modtages ikke i Dagplejen. Hvis dit barn ikke kommer, skal du give dagplejeren besked herom. Dit barn anses for at være rask, hvis det er feberfri og den almene tilstand er upåvirket, så dit barn kan deltage i hverdagens aktiviteter og gøremål både ude og inde. Så vidt muligt, skal du give din dagplejer besked dagen før, dit barn kommer igen.

Når din dagplejer er syg: Når en dagplejer er syg, har dit barn mulighed for at komme i gæstepleje. Klik her for at læse mere om gæsteplejen (kommer snart).

Hvis dit barn har brug for astmaspray, D-vitamin, insulin, smertestillende eller andet? Som udgangspunkt giver dagplejeren ikke medicin. Hvis jeres barn skal have lægeordineret medicin, og det er nødvendigt, at det gives i løbet af dagen, kan dagplejeren give medicin ud fra en grundig instruks fra jeres egen læge.

Region Midtjylland: Vejledninger til forældre med syge børn

Sundhedsstyrelsen: Sunde børn - forældre med børnene i alderen 0-2 år

Skanderborg Kommune: Sundhedspolitik

Søvnpolitik

Søvnbehov afhænger blandt andet af alder – jo yngre barnet er, jo mere søvn har krop og hjerne brug for. Vigtigst af alt er, at du fornemmer dit barns behov for søvn og tegn på træthed. Gode søvnvaner hjælpes godt på vej ved at etablere og sikre en god døgnrytme for barnet. Dette kan opnås ved…

  • regelmæssighed
  • gode putteritualer og rutiner omkring sovetid, som skaber genkendelighed og tryghed
  • faste sove- og spisetider

Dagplejebarnet i alderen 1-3 år har brug for 12-14 timers søvn i døgnet. De fleste 1-årige får en til to lure i løbet af dagen, hvor de oftest kan nøjes med én lur, når de er mellem 1-2 år gamle. Men børn er forskellige, og det er vigtigt at være opmærksom på det enkelte barns behov.

Skal dit barn have en bestemt soverytme ved opstart? 
Når jeres barn starter i dagpleje, vil dagplejeren forsøge, at jeres barn kan følge samme soverytme, som hjemme hos jer. Jeres barn vil dog ofte ændre søvnrytme, da aktiviteterne i dagplejen gør, at barnet bliver træt før – eller andre gange holde sig vågent længere.

Den famøse middagslur
Vi anbefaler, at børn ikke vækkes, når de sover middagslur. 

Børn kan ikke sove for meget – men de kan til gengæld sove for lidt. En god middagslur forbedrer nattesøvnen, da barnet får mere ud af sin dag og bliver mere naturligt træt til aften. Søvn avler søvn – og det er ikke blot en skrøne. 

Vi tilråder, at du får en snak med din dagplejer om, hvad der er bedst for dit barn. Hvis der er problemer med at putte barnet om aftenen, kan I snakke om, hvorvidt luren kan rykkes lidt frem på dagen, så barnet ikke sover for sent på eftermiddagen.

Tavshedspligt

Personalet i Dagplejen har tavshedspligt, når det kommer til oplysninger om dit barns eller dine private forhold. Videregivelse af oplysninger vil kun ske i samarbejde med dig. I visse tilfælde må oplysninger gives til kollegaer inden for Dagplejens regi, når det betyder, at dit barns pasning, udvikling og trivsel kan tilgodeses.